De onmisbare voordelen van Omega-3: Waarom elke dag telt

Wat is Omega 3+?

Omega 3+ zijn meervoudige onverzadigde vetten en beschermen tegen hart-en vaatziekten. Genoeg Omega 3+ voor je lichaam is een must als je wilt spreken van een gezond dieet. In dit artikel geven we je praktische tips, leggen we uit wat precies Omega 3+ is en praten we over de gezondheidseffecten van Omega 3+.

Meervoudige onverzadigde vetten

Er zijn enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetten. Meervoudige onverzadigde vetten zijn onder te verdelen in Omega 3 en Omega 6 meervoudige onverzadigde vetzuren. Het verschil heeft zich te maken in zijn structuur, een dubbele binding als het gaat om Omega 3 en 6. Het gezondheidseffect zit hem achter het woord ‘onverzadigd’ oftewel gezonde vetten, welke bekend staan om je LDL-cholesterolgehalte te verlagen.

Drie Types: EPA, ALA, DHA

De termen EPA, ALA en DHA staan voor respectievelijk eicosapentaeenzuur (EPA), alfa-linoleenzuur (ALA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA heeft een plantaardige afkomst en EPA en DHA een dierlijke afkomst (vis). De Omega 3+ van Dayvita bestaat uit EPA als DHA 700MG.

De voordelen van Omega 3+

Gezondheidseffecten: gezonde cellen, gezond hart, versterkt immuunsysteem en verhelpt ontstekingen. Het belang van Omega 3+ is dat het een belangrijke rol speelt in het celmembraan, het vlies dat om elke cel zit. En op zijn beurt beïnvloedt dit de eigenschappen van de cel zoals flexibiliteit en vloeibaarheid. De DHA variant is belangrijk omdat het in grote getallen voorkomt in het netvlies van je oog of je hersenen, maar liefst tot 97% van de omega 3 vetzuren is DHA.

Samen met omega 6 vetzuren leveren ze energie voor het lichaam, daarnaast vormen ze een bepaalde stof die helpt bij het doorgeven van signalen in het lichaam (Eicosanoïden). Deze stoffen zijn belangrijk voor je hart -en vaatstelsel, je immuunsysteem, longen en hormoonhuishouding van je lichaam.

Hart -en vaatziekten

De verband tussen Omega 3-vetzuren en hart -en vaatziekten komt van onderzoek uit de jaren zeventig. In dit onderzoek bleek dat visetende populaties zoals Eskimo’s en Japanners een verlaagd risico liepen op hartziekten. Hierna hebben meerdere onderzoeken dezelfde resultaten bevestigd. Lees hier meer over het effect van Omega 3 op je cardiovasculaire systeem.

Praktische tips

Hoe voorkom je een tekort?

Je voorkomt een tekort door het eten van de juiste voeding: vis, noten & zaden of plantaardige oliën zoals lijnzaadolie of koolzaadolie. Het advies van de gezondheidsraad is om 1 keer per week vis te eten zoals haring of makreel. Dat komt neer op ongeveer 200mg EPA en DHA- vetzuren per dag. Als je geen vis eet is een voedingssupplement een goed alternatief.

In welk voedsel zit Omega 3+?

  1. Makreel (4200 MG per 100GR)
  2. Zalm (2100MG per 100gr)
  3. Levertraan (2400MG per theelepel)
  4. Haring (2150MG per 100GR)
  5. Oesters (390MG per Oester)
  6. Sardientjes (1400MG per 100gr)
  7. Anchovis (411MG per 100gr)
  8. Caviaar (1046MG per 100gr)
  9. Lijnzaad (2350MG per theelepel)
  10. Chiazaad (5000MG per 28gr)
  11. Walnoten (670MG per 14 Halven)
  12. Sojabonen (670MG per 100gr)

Daarnaast hebben eieren, vlees, hennep zaad en groentes zoals spinazie en spruitjes kleine hoeveelheden van Omega 3+ maar niet zoveel als bovengenoemde lijst.

Wat zijn symptomen van een omega 3+ tekort?

Als je langdurige tijd te weinig omega 3 vetzuren binnen krijgt kan dit verschillende symptomen te weeg brengen, waaronder verminderd zicht, moeite met concentratie, droge of gevoelige huid, vermoeidheid of stemmingsproblemen.

Hoeveel omega 3+ per dag?

De aanbevolen hoeveelheid EPA/DHA is 250-500 mg per dag. Je zult zien dat veel supplementen rondom deze hoeveelheid zitten en vaak ook boven. Zo biedt de Omega 3+ van Dayvita bijvoorbeeld 750mg. Onze visolie is helaas niet geschikt voor vegetariërs.