Wat is omega 3+?
Omega 3+ zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Ze maken onderdeel uit van je voeding als je wilt spreken over een gezond dieet en spelen een belangrijke rol voor het onderhoud van het cardiovasculaire systeem. We krijgen vetzuren binnen via voeding omdat het lichaam deze zelf niet kan aanmaken. Omega is terug te vinden in verschillende vormen:
- Eicosapentaeenzuur (EPA): visvetzuren
- Docosahexaeenzuur (DHA): dierlijke oorsprong, ook gevonden in vis
- Alfa-linoleenzuur (ALA): plantaardig
De plantaardige vorm wordt door het lichaam omgezet naar dierlijke variant DHA/EPA. Daarnaast zijn deze vormen ook verkrijgbaar als Omega 3 vetzuren bij elke winkel en het staat altijd vermeld welke variant het is. De meeste varianten zijn een combinatie van de twee dierlijke varianten: EPA & DHA.
Hoe zorgt Omega 3+ voor een gezond hart?
1. Verlaging van vetgehalte
Je vetten zijn je ongebruikte calorieën en worden via je bloed vervoert. Een graadmeter voor het risico op hart -en vaatziekten is de concentratie vet in je bloed. Studies tonen aan dat Omega 3+ het percentage tryglyceriden in je bloed met 15 t/m 30% kan verlagen.
Welke typen vet zitten er in je bloed? Er zijn twee typen vet opgeslagen in je bloed: cholesterol en triglyceriden. Cholesterol wordt gebruikt voor de bouw van cellen en hormonen. En aan de andere kant zijn Triglyceriden nodig voor de toelevering van energie aan je lichaam. Deze twee typen vind je in het ‘plasma’ gedeelte van je bloed. Minder dan 1% van je bloed bestaat uit vet. Je bloed bestaat voor 55% uit plasma en daarvan bestaat 10% uit eiwitten, zouten en vetten (1% van die 10%).
2. Bloeddrukverlagend effect dankzij omega 3

Studies tonen aan dat omega 3+ kan helpen met een lichte maar significante verlaging van je bloeddruk. Dat doet het op o.a. de volgende soort manieren:
- Ontspanning en verwijding van bloedvaten
- Bloed wordt minder stroperig en zorgt minder snel voor stollen.
- Verlaging van stresshormonen waardoor er minder cortisol * of adrenaline vrijkomt wat je bloeddruk verhoogt
- Helpt met stabiliseren van je hartslag
3. Ontstekingsremmende eigenschappen
Produceert ontstekingsmediatoren
Onstekingsmediatoren komen in actie wanneer er een ontsteking moet worden opgewekt. En waarvoor dient een ontsteking? Om de website ofa-bamberg te citeren: de functie van een ontsteking is het verwijderen van de oorspronkelijke oorzaak van celbeschadiging.
Omega 3+ speelt een rol in het aanmaken uit voedsel van de onstekingsmediatoren: 1. prostaglandines (PGE2), 2. tromboxanen (TXA2) en 3. leukotriënen (LTB4)
Omega 3+ en chronische ontstekingsziektes
Uit onderzoek blijkt dat mensen met chronische ontstekingsziektes zoals reumatoïde artritis dezelfde verhoogde kans lopen op hart-en vaatziekten als patiënten met suikerziekte. Suikerziekte is namelijk een bekende risicofactor van hart-en vaatziekten.
Wat zegt onderzoek over Omega 3+ vetzuren en zijn ontstekingsremmende eigenschappen?
Uit onderzoek van AM van Sijl blijkt dat mensen met chronische ontstekingsziektes zoals reumatoïde artritis dezelfde verhoogde kans lopen op hart-en vaatziekten als patiënten met Diabetis welke een bekende risicofactor voor hart-en vaatziekten is.
Aandoeningen zoals Astma, artritis en inflammatoire darmziekten kunnen verminderd worden met Omega 3-vetzuren. Zo werden significante resultaten gezien uit een studie van 2017 waarbij patiënten met reumatoïde artritis gesupplementeerd werden met Omega 3+. De resultaten waren minder gevoelige gewrichten, minder pijn en minder stijfheid over een periode gedurende 3 tot 18 maanden. Een andere studie uit hetzelfde jaar toonde aan dat Omega 3 vetzuren ook een therapeutische rol kunnen spelen. Hierbij was een groter effect gezien bij een hogere dosis (3 tot 5 gram).
Tot slot helpt omega 3+ celmembranen flexibel en stabiel te houden.
4. Omega 3 vetzuren en verlaging van het Risico op hartritmestoornissen
Omega 3+ zorgt voor het stabiel werken van het hart, het is ingebouwd in het hart en verhoogt zo de stabiliteit. Dit op zijn beurt voorkomt elektrische signalen die het hart kunnen ontregelen.
Daarnaast zorgt Omega 3+ voor een normale hartslag doordat natrium -en claciumkanalen beïnvloedt.
Stabilisatie van hartcelmembranen
Omega 3+ verhoogd de stabiliteit van de celmembranen van je hart. Een celmembraan onderscheidt de binnenkant en de buitenkant van de cel, het zit er dus precies tussenin. De hoeveelheid van Omega 3+ in dit celmembraam is afhankelijk van inname van omega 3 vetzuren. Dit voorkomt abnormale elektrische signalen die hartritmestoornissen kunnen veroorzaken.
Vermindering van ontstekingen
Littekenweefsel op het hart kan het risico op hartritmestoornissen verhogen. Dit wordt ook wel fibrose genoemd. Door de ontstekingsremmende eigenschappen van omega 3+ blijft de hartspier gezond en daalt het risico op fibrilleren. Je ziet dus dat Omega 3+ voor zowel ontstekingen als niet ontstekingen een belangrijke rol speelt.
Verbetering van de hartslagvariabiliteit (HRV)
Hartslagvariabiliteit is de variatie in tijd tussen hartslagen. Wanneer dit hoger is wijst dit op een beter gereguleerd autonoom zenuwstelsel en een lagere kans op plotse hartstilstand. Omega-3 verhoogt de parasympathische activiteit (rust- en herstelmodus van het zenuwstelsel), wat hartritmestoornissen kan voorkomen.
Bescherming tegen plotse hartstilstand
Omega 3+ is aan te prijzen vanwege zijn anti-aritmische effect met zijn reductie van potentieel fatale ventriculaire ritmestoornissen. Dit is reeds aangetoond in meerdere onderzoeken. Daarnaast tonen studies aan dat mensen die regelmatig omega 3 vetzuren via voeding binnen krijgen een verlaagd risico lopen op een plotselinge hartstilstand.
Waarschuwing
Uit onderzoek van het CBG blijkt dat mensen met hart-en vaatziekten een verhoogde kans lopen op Boezemfibrilleren. Hierbij is de hartslag onregelmatig. Dit bleek uit een onderzoek van 80.000 mensen waarbij de grootste effecten gemeten waren bij een dosis van 4 gram. Deze omega 3 vetzuren worden aangeleverd als medicijn met dus een verhoogde dosis van 4 gram. In voedingssupplementen zijn de hoeveelheden 350MG tot 1500MG. Klachten werden gemeld bij patiënten die Omega 3+ als medicijn innemen (bron: Lareb).
Let op: voedingssupplementen zoals Omega 3+ dienen alleen ten aanvulling op een dieet.
5. Verbetering van de Endotheliale Functie

Het endotheel is een laag cellen die de binnenkant van je bloedvaten vormen. De enthotheliale functie bestaat uit:
- Verwijding en vernauwing van bloedvaten
- Bloedstolling
- Ontstekingreacties
Omega 3 vetzuren stimuleren stikstofmonoxide (NO) productie
Omega 3 vetzuren verhogen de aanmaak van stikstofmonoxide in het endotheel wat zorgt voor een verwijding van de bloedvaten dat op zijn beurt de bloeddruk verlaagt. Dit verlaagt de kans op adververkalking.
Vermindering van oxidatieve stress
Omega 3+ werkt als een anti-oxidant waardoor schade aan het endotheel wordt beperkt. Het endotheel wordt aangevallen door vrije radicalen en oxidatieve stress.
Ontstekingsremmende werking

Omega 3+ verminderd de ontstekingsbevorderende cytokinen, dit voorkomt chronische ontsteking wat de algehele gezondheid van het endotheel verbeterd.
Vermindering van endotheeldisfunctie bij hypertensie en diabetes
Bij hoge bloeddruk of diabetes raakt het endotheel beschadigd door hoge glucose- en insulinespiegels. Omega-3 helpt om insulinegevoeligheid te verbeteren en verlaagt de kans op beschadiging van bloedvaten.
Beperking van bloedplaatjesaggregatie
Omega-3 voorkomt dat bloedplaatjes samenklonteren, wat het risico op bloedstolsels verlaagt. Dit draagt bij aan een gezonde endotheliale functie en vermindert het risico op trombose.
Conclusie
Omega 3 vetzuren zijn een vet en als ware de bouwstenen voor veel verschillende onderdelen van je biologische systeem. Dit artikel is geschreven om je een inzicht te geven.