himalaya-nepal

Shilajit, maar wat is het?

Shilajit is een kleverige zwart-bruinachtige substantie afkomstig uit gesteentelagen in hoge bergketens over de hele wereld, waaronder het Himalayagebergte, het Tibetaanse gebergte en het Altaigebergte. Het woord ‘shilajit’ is Sanskriet, een eeuwenoude taal gesproken in India, en staat voor ‘vernietiger van zwakte’ of ‘overwinnaar van de bergen’. Shilajit heeft ook andere bijnamen zoals ‘bergzweet’ of ‘zweet van rotsen’. In Rusland staat Shilajit bekend onder de naam mumijo.

Shilajit bestaat uit een humus gedeelte, organisch plantmateriaal, en fulvinezuur. Ontstaan uit de langzame afbraak van plantmateriaal (microbiële activiteit) wordt het samengeperst onder de hoge druk van de bergen om vervolgens te worden ontgonnen door de lokale bevolking hoog in de bergen. In de zomermaanden druipt de substantie tussen de rotsen en spleten van het gebergte uit door hitte en regen (Moessons). Shilajit is verder vrij van pesticiden.

Velen zijn zich zelfs nog niet bewust van de verbazingwekkende eigenschappen van Shilajit. In deze blog hoop ik daar echter snel verandering in te brengen! Shilajit wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Indiase Ayurvedische geneeskunde, voornamelijk vanwege de ruime aanwezigheid van mineralen, meer dan 80 soorten, waaronder magnesium, calcium, fosfor en ijzer. De voedingsstoffen in Shilajit zijn uiterst heilzaam voor veel aandoeningen, maar dienen ook ter preventie. .Sterker nog, het verhaal gaat dat zieke dieren van dit goedje aten, opknapte en zo geboorte gaven aan het ontstaan van ‘shilajit’.

Ayurveda is in India 5000 geleden ontstaan en is erop gebaseerd dat voor een gelukkig leven je welzijn en bewustzijn ontstaat door een goede harmonie/balans te houden tussen je mentale, fysieke en spirituele gesteltheid.

Ondanks de vele gezondheidsvoordelen heeft het ook een positief effect op hoe andere voedingsstoffen, planten en m door je lichaam wordt opgenomen en dat is ook de reden dat shilajit wordt toegepast in de Ayurveda, dus niet enkel als medicijn.

Hou er ook rekening mee dat men niet precies weet hoe Shilajit werkt en er wordt veel onderzoek gedaan naar de werking van dit medicijn.

De kleur van shilajit varieert van bruin tot zwart maar zwart wordt gezien als de beste variant.

Waarom Shilajit?

In de Indiaanse geneeskunde wordt shilajit verbonden met positieve veranderingen in het endocriene systeem oftewel hormoonstelsel. Dit is een orgaansysteem dat toeziet op de hormonale regeling. Verder heeft het ook positieve invloed op uw autonomisch zenuwstelsel welke zowel bijna alle functies in uw lichaam regelt. 

Shilajit wordt vanwege zijn genezende werking gebruikt als medicijn tegen hoogteziekte. Doordat het actief meehelpt vermoeiheid te overkomen wordt het ook gezien als een medicijn tegen verkoudheid. Daarnaast werkt shilajit actief mee in het versterken van je immuunsysteem.

De voordelen van Shilajit

  1. Hersengezondheid: Fulvinezuren in Shilajit helpen celschade voorkomen en beschermen tegen vrije radicalen, wat bijdraagt aan een gezond brein.
  2. Chronische vermoeidheid: Shilajit met overvloedige mineralen ondersteunt celfuncties en vermindert op natuurlijke wijze het energieniveau, waardoor het syndroom van chronische vermoeidheid kan worden verminderd.
  3. Libido en seksuele prestaties: In de ayurvedische geneeskunde stimuleert Shilajit het libido bij mannen en vermindert het mentale stress, wat bijdraagt aan betere prestaties in bed. Positieve effecten op het libido bij vrouwen zijn ook opgemerkt.
  4. Vertraging van veroudering: Werkzame stoffen in Shilajit beschermen cellen tegen beschadiging en neutraliseren vrije radicalen, wat het verouderingsproces vertraagt voor huid, lever, longen en hart.
  5. Hulp bij Bloedarmoede door ijzertekort: Shilajit, rijk aan ijzer en humuszuur, kan helpen bij bloedarmoede door ijzertekort door geleidelijk het ijzergehalte in het bloed te verhogen.
  6. Verbetering van sportprestaties: Shilajit fungeert als stikstofmonoxide (NO) booster, wat leidt tot verwijding van bloedvaten, verbeterde doorbloeding en een verhoogde aanvoer van voedingsstoffen naar spiercellen. Dit resulteert in betere uithouding en spiergroei, vooral bij krachttraining.

De opmerkelijke eigenschappen van Shilajit omvatten ook het vermogen om het immuunsysteem te ondersteunen en aan te passen aan individuele behoeften. Shilajit-hars heeft aanvullende voordelen voor het cardiovasculaire systeem, de spijsvertering, stressvermindering, ontgifting, verbetering van de vruchtbaarheid, reguleren van bloedsuikerspiegel en cholesterolniveaus, en het bevorderen van hormonale balans.

Waaruit bestaat Shilajit?

Shilajit is een organisch materiaal en daarom kunnen we het chemisch karakter onder verdelen in twee onderdelen ongeacht de plek waar het vandaan komt, namelijk een humus gedeelte en een niet-humus gedeelte. Het humus gedeelte is afbreekbare gedeelte van organische stof. Wanneer je aan humus denkt denk je misschien aan compost maar waar ze op elkaar lijken zijn ze niet hetzelfde. Humus ontstaat ná het composteerproces, wanneer het ontbonden is tot een donker organisch materiaal. Het andere gedeelte bestaat uit een fulvinezuur en bevat vele mineralen.

Waar kun je Shilajit krijgen?

Shilajit komt helaas in Nederland in de natuur niet voor en moet worden gehaald uit verre landen. Shilajit bij Day Vita is afkomstig uit de Himalaya’s van Centraal Azië.

Artikel over de wetenschap en shilajit: “what does the science say about Shilajit”.

Tags: No tags

5 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *